Hypnos

Vad är hypnos?

Hypnos är ett helt naturligt tillstånd och är egentligen en djup avslappning. Hypnos är ett fantastiskt redskap om den används rätt. Det finns många myter om temat och här kommer lite påståenden och svar på några av dem:

Nej, det är ingenting som är farligt på något sätt och du blir inte ”knäpp, dör eller hamnar i koma” om du somnar under hypnosen. Ofta så tror man att man somnar, men det undermedvetna tar in infon ändå och du svarar trots att du kanske inte helt minns det. Detta är inte sömn utan djup avslappning. Börjar du snarka- ja, då har du säkerligen somnat och då kommer jag att väcka dig lite försiktigt, så får du komma tillbaka vid ett senare tillfälle och testa igen.

Om jag eller du själv känner att du inte är helt i psykisk balans, så kommer jag inte att hypnotisera dig. (här pratar vi inte om att jag nekar någon som är ledsen och upprörd. Men om du har en pågående mani eller psykos, så är svaret på hypnos nej).

”Jag kommer att vara kvar ända tills du säger stoppordet!”. Nej, du kan när som helst själv avbryta hypnosen.

Nej, du kommer tex inte att börja äta på din sko, om jag skulle säga åt dig att göra det. Du kommer faktiskt inte att göra något som du själv inte vill. Jag kan inte tvinga dig (och skulle aldrig heller göra det), att göra något som du själv finner omoraliskt eller fel. Det finns olika former av hypnos och det jag utövar är inte sk scenhypnos, dvs att jag får folk att göra saker, utan mitt mål är att lösa upp knutar, frilägga gamla minnen och ge dig avslappning.

Det finns bara en nivå på avslappning. Nej, det finns flera olika nivåer på hypnos, allt från lätt till djup. Olika problem fodrar olika djup

“Jag kommer att tappa all muskelstyrka och dråsa av stolen som en säck mosad potatis”. Nej, du kommer inte att välta av stolen om du väljer att sitta under sessionen, jag har full koll på dig- hela tiden! Så om du hellre vill sitta än att ligga ner, så går det fin fint! Det där är mer en fråga om bekvämlighet.

Ibland blir man lite trött efteråt, ibland känner man sig väldigt pigg och utvilad.

“Man kan inte hypnotisera någon som är äldre!”. Dumheter, det kan man absolut!

Varje dag så befinner vi oss i ett hypnotiskt tillstånd ett flertal gånger, oftast omedvetet. Har ni tex någon gång kört bil, helt plötsligt så tittar ni upp och undrar hur ni kom dit ni är just då? Ni har kört på automatik. Eller kanske läst en bra bok och 50 s senare så ”vaknar du till” eller du kanske någon gång har dagsdrömt? Som den där grådassiga höstdagen, då du satt på historielektionen i nian och lärarens entoniga röst, sakta vaggade in dig i en dagsdröm, medan du studerade de små regndropparna som träffade skolfönstrets glas. Plötsligt ringde det ut för rast och du hade ingen aning om vad den sista kvarten hade handlat om. Detta är olika exempel av ett hypnotiskt tillstånd.

Alla kan inte hypnotiseras. Jo, faktiskt, men om du vill testa hypnos så är det en fördel om du har rätt mindset när du kommer. “Stretar du emot”, så tar det längre tid.

Jag tar mig an vad och vem som helst! Nej, det gör jag inte! Jag vill leverera med kvalitet. Om jag känner att ditt problem går utanför min profession, så kommer jag att hänvisa dig vidare och berätta för dig varför jag tar det beslutet. Med det sagt så är jag “rätt härdad”, så det är inte alls omöjligt att jag tar mig an dig, trots vad du kanske upplever som “stora problem”, så var inte rädd för att fråga!